Pokloničko putovanje u Sofiju-presvlačenje moštiju Sv.kralja Milutina

 

 

 

                                                                           

28.10.-29.10.2020.

 

 

OPIS

Poklonjenje svetinjama Sofije

Drevni grad Sofija, koji nosi ime Božje Mudrosti, prestonica je Bugarske države. Grad je podignut u vreme cara Justinijana (482-565) i zvao se Sredac. Srpski župan Stefan Nemanja osvojio ga je i proterao iz njega Vizantijsku vojsku. U srednjem veku u njoj je stolovao veliki srpski kralj Milutin Nemanjić (1253-1321), otac svetog kralja Stefana Dečanskog i deda srpskog cara Dušana Silnog. Podigao je u njemu svoju veličanstvenu zadužbinu po ugledu na Aja Sofiju u Carigradu. Po njoj je grad dobio ime Sofija.

Tri godine posle upokojenja Kralja Milutina u Skoplju, sveti Stefan Dečanski po očevoj želji prenosi mošti u njegovu zadužbinu u Sofiji. Turci su rušili i spaljivali ovu svetinju, ali kovčeg sa moštima Svetog Kralja, na čudesan način uvek je bio sačuvan Božjom rukom. Već od tada Srbi i Bugari, Kralja Milutina smatraju velikim svetiteljem i čudotvorcem, jer se nad njegovim moštima vekovima dogadjaju velika čudesna isceljenja i bogovidjenja.

Sadašnja crkva posvećena Svetoj Nedelji, u kojoj počivaju mošti Svetog Kralja Milutina i koji narod zove Crkva Svetog Kralja, podignuta je 1865. Godine. Od tada reke poklonika, ne samo iz Srbije i sa Balkana, nego iz celog pravoslavnog sveta dolaze na poklonjenje ovoj svetinji, celivaju svete i čudotvorne mošti i nalaze duhovnu utehu i iscelenja. Svake godine na praznik Svetog Kralja 29. oktobra po novom kalendaru, vrši se presvlačenje svetih moštiju, kada u Sofiju dolaze desetine hiljada poklonika sa svih strana.

Pored ove svetinje, u Sofiju su još znamenite crkve Svetog Đorđa, Svete Sofije i katedrala Svetog Aleksandra Nevskog, saborni hram bugarske crkve. Inače cela zapadna Bugarska, duhovno i geografski je bliska Srbima, bez obzira na sva vekovna istorijska iskušenja i sukobe. U Trnovu se upokojio naš Sveti Sava. U Sofiji je mučenički postradao Sveti Đorđe Kratovac 1515. Godine, Srbin poreklom. I mnogi srpski svetitelji, carevi i kraljevi, na putu u svetu Zemlju, hodili su ovim putevima i osvetili svojim stopama ovu zemlju.

Radi toga, od najstarijih vremena do danas, pravoslavni vernici svih srpskih zemalja, sa velikom ljubavlju i poštovanjem preduzimaju hodočašća i poklonička putovanja ovim svetinjama kao svojim, smatrajući ih, sa pravom, veoma značajnim sadržajem svoje istorije, duhovnosti i kulture.

 

 

1.dan

Polazak iz Beograda u 22:00 h. Lagana noćna vožnja kroz Srbiju uz usputna zadržavanja radi odmora i obavljanja graničnih formlanosti.

2.dan

Dolazak u Sofiju. Odlazak u crkvu Sv.Nedelje. Prisustvovanje Svetoj Liturgiji i činu presvlačenja Sv.moštiju Sv.kralja Milutina. Slobodno vreme. Obilazak crkve Sv.Georgija (Rotonda), crkve Sv.Nikole i Sv.saborni hram Sv.Aleksandra Nevskog. U popodnevnim časovima polazak za Beograd. Dolazak u večernjim satima u Beograd.

 

 

Cena: 29 eur

 

Cena  aranžmana je izražena u eur po osobi, plaća se u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate.

 

Aranžman obuhvata

 • prevoz autobusom turističke klase (visokopodni,klima,audio/video oprema) na navedenim relacijama
 • razgledanja i obilaske po programu
 • troškove organizacije i vođstva puta
 • usluge stručnog pratioca grupe tokom putovanja

 

Aranžman ne obuhvata

 • putno osiguranje
 • individualni troškovi

 

Način plaćanja

 • 40% prilikom rezervacije, ostatak 20 dana pre putovanja
 • 40% prilikom rezervacije, ostatak na jednu mesečnu ratu čekovima građana bez uvećanja
 • Platne kartice ( visa, maesto, master, dina) 

 

 

Sofija (sa posetom Rilskom manastiru)

 

23.04.-25.04.2020.

 

1. dan (petak 23.04.2020.)

Polazak iz Beograda u 21:00 h. Lagana noćna vožnja kroz Srbiju uz usputna zadržavanja radi odmora i obavljanja graničnih formalnosti.

2. dan (subota 24.04.2020.)

Dolazak u Rilski manastir koji se nalazi na 117 km od Sofije u dubokoj dolini Rilske reke.

Prisustvovanje Svetoj Liturgiji. Rilski manastir je najveća i najpoznatija srednjovekovna svetinja Bugarske. Nalazi se na planini Rila, čuvenom bugarskom nacionalnom parku na nadmorskoj visini od preko 1000 m. Poklonjenje moštima Sv. Jovana Rilskog i slobodno vreme u manastiru.

Nastavak putovanja prema Sofiji. Dolazak u Sofiju u popodnevnim časovima i smeštaj u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.

3. dan (nedelja 25.04.2020.)

Doručak. Prisustvovanje Svetoj Liturgiji u Crkvi Sv. Nedelje gde se nalaze mošti Svetog srpskog kralja Milutina Nemanjića. Obilazak crkve Sv. Georgija (Rotonda), crkve Sv. Nikole i Sv. sabornog hrama Sv. Aleksandra Nevskog. Slobodno vreme. U popodnevnim časovima polazak za Beograd.

Dolazak u Beograd u večernjim časovima.

 

Cena: 69 eur

Specijalna cena do 15.03. 59 eur

 

Cena  aranžmana je izražena u eur po osobi, plaća se u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan plaćanja.

 

Aranžman obuhvata :

 • prevoz autobusom turističke klase (visokopodni,klima,audio/video oprema) na navedenim relacijama
 • smeštaj na bazi 1 noćenja sa doručkom u hotelu 3* ( ½, ½ + 1 standardnim  sobama)
 • razgledanja i obilaske po programu
 • troškove organizacije i vođstva puta
 • usluge stručnog pratioca grupe tokom putovanja

 

Aranžman ne obuhvata :

 • putno osiguranje
 • individualni troškovi

 

Uslovi  plaćanja :

 • 40% prilikom rezervacije, ostatak 20 dana pre putovanja
 • 40% prilikom rezervacije, ostatak na tri mesečne rate čekovima građana bez uvećanja

 

 

Kalkulacija je rađena za najmanje 40 putnika.

Usled nedovoljnog broja putnika organizator putovanja ima pravo otkaza putovanja, najkasnije 5 dana pre termina polaska.

 

 

 

 

Kalkulacija je rađena za najmanje 40 putnika.

Usled nedovoljnog broja putnika organizator putovanja ima pravo otkaza putovanja, najkasnije 5 dana pre termina polaska.

Organizator putovanja je licenca OTP 219/2020 Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja organizatora putovanja. Molimo Vas da Opšte uslove putovanja pažljivo pročitate.

 

 

 

 

 

 

 

 

011/22-82-051

011/22-82-052

011/317-42-09

011/22-74-579

065/22-82-051

bglucky@gmail.com

bglucky07@mts.rs

VIBER: 065/22-82-051

Radno Vreme

LETNJE

PONEDELJAK - PETAK: OD 10-18h
SUBOTOM: OD 10-15 h

ZIMSKO

PONEDELJAK – PETAK: OD 09–17h
SUBOTOM: OD 10–14h

bonitetna

logo
 

WizzAir Prodaja Avionskih KarataNajnovije Vesti Blog iz Turizma
Prevoz do Crne Gore
Autobuska Linija za Grcku
putno osiguranje

 

bglucky travel agencija
Putem Skypa

utas

Ukupno: 219

Danas: 219

Juče: