Manasija

 

Manastir Manasija se nalazi u neposrednoj blizini Despotovca, u podnožiju Beljanice u živopisnoj klisuri Resave, desne pritoke Velike Morave. Dakle, Manastir Manasija se nalazi u planinsko-dolinskoj mikroregiji Resavi. Mikroregija Resave nalazi se u zapadnom delu Srbije, sa površinom od 685 km2 . Manastir Manasija je povezana sa Jagodinom asfaltnim putem, koji vodi prema Despotovcu, a takođe je dolinom Resave povezan sa Svilajncem.

Manastir Manasija, sagrađena je između 1408 i 1418. godine, kao zadužbina despota Stefana Lazarevića.

Pored manastira zaštićenog zidinama, nalaze se i druge zgrade, od kojih se svojom veličinom ističe knjižica poznate resavske prepisivačke škole, restaurirana i sa stalnom izložbenom postavkom.

Manastir je podignut kao jako utvrđenje, opasano zidom na kome dominira 11 kula, i nalazi se iznad same Resave na mestu koje se moglo braniti sa svih strana pred najezdom Turaka. Po svojoj arhitekturi pripada Moravskoj školi, ali se u obradi fasade razlikuje od ostalih građevina ove škole, jer su umesto kamena i opeke primenjeni samo kameni tesanici s plastičnom ornamentikom. Arhitektura Manasije predstavlja originalnu tvorevinu jednostavnosti i neposrednosti oblikovanja u kamenu i prostoru.

Manastir Manasija, kao turistička vrednost sa svojim prirodnim, rekreativnim i kulturno istorijskim specifičnostima, su veoma atraktivne za posetioce, pa se Manasija ističe kao izuzetna turistička vrednost Gornje Resave i šire okoline

 

 

 

 

 

 

011/22-82-051

065/22-82-051

Radno vreme od 09 do 19h
Subotom od 09 do 15h

bglucky@gmail.com

bglucky07@open.telekom.rs

VIBER: 065/22-82-051

bonitetna

logo
 

 

WizzAir Prodaja Avionskih Karata
Najnovije Vesti Blog iz Turizma
iznajmljivanje autobusa
putno osiguranje

bglucky travel agencija
Putem Skypa

Ukupno: 445

Danas: 445

Juče: