Sokobanja 2019.

 

    sokobanja.jpg


Sokobanja se nalazi u jugoistocnoj Srbiji u kotlini, izmedu planina Ozren /1117m/ i Rtanj /1560m/ na obalama reke Moravice, na nadmorskoj visini od 400 metara. Sokobanja je autoputem udaljena od Beograda 230 kilometara, od Niša 60. Jedno je od najposecenijih mesta u zemlji i spada u red renomiranih turistickih centara sa najdužom tradicijom organizovanog turizma od punih 167 godina.


ISTORIJA
O Sokobanji, kao naselju, postoje tragovi još iz doba neolita. Bili su ovde i Rimljani, a 1398. godine u Sokobanju su stigli i Turci. Banju pominje još Konstantin Filosof u biografiji despota Stefana Lazarevica, a opisivali su je i Evlija Celebija, turski geograf Hadži Kalfa, Vuk Karadžic, Feliks Kanic...

 

ZDRAVSTVO
Kao prirodno lecilište, Sokobanja je poznata još od doba Rimljana, a prvi pisani podaci o njenoj lekovitosti datiraju iz 1672. godine. Umirujuce dejstvo umereno kontinentalne klime, visoka koncentracija kiseonika, ozona i negativnih jona u vazduhu, odsustvo aerozagadenja, malo magle i vetrovitih dana uz povoljan atmosferski pritisak i umerene padavine, prisustvo specificnih elemenata u vazduhu i oligomineralnim vodama koje se koriste za kupanja i inhalacije, uslovili su da Sokobanja predstavlja idealno mesto za banjsko - klimatski tretman razlicitih bolesti i stanja. Sokobanja je danas poznati zdravstveni centar sa više ustanova: Specijalna bolnica za prevenciju, lecenje i rehabilitaciju nespecificnih plucnih bolesti, Prirodno lecilište "Banjica", Specijalna bolnica za plucne i ocne bolesti i tuberkulozu "Ozren" i Dom zdravlja. U ovim zdravstvenim ustanovama radi preko 100 lekara, medu kojima veci broja specijalista, i oko 250 drugog medicinskog osoblja. Ustanove imaju savremenu medicinsku opremu i postižu znacajne rezultate u lecenje.

 

SPECIJALNA BOLNICA OZREN
Specijalna bolnica za plucne i ocne bolesti i tuberkulozu "Ozren" pocela je sa radom 1935.godine. 1. januara 1942. godine otvara se u okviru bolnice Državno lecilište za plucne oblike tuberkuloze. Izuzetni prirodno klimatski uslovi kakvi postoje malo gde u svetu, bili su glavni razlog da se 1956. godine “ otvori i ocno odeljenje za lecenje tuberkuloze ociju i drugih hronicnih oboljenja vida. 1965. godine formirane su pneumoftiziološka, internisticka, oftalmološka, neuropsihijatrijska, fizijatrijska i stomatološka služba. Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina, bolnica se oprema i drugim savremenim aparatima i opremom i uz otvaranje još nekih sektora i službi uputpunjuje mogucnosti dijagnostikovanja i lecenja kako tuberkuloze tako i ostalih plucnih bolesti. Danas bolnica na Ozrenu raspolaže sa 280 postelja koje su angažovane od Fonda zdravstvene zaštite Republike Srbije. Najveci broj pacijenata i dalje cine oboleli od plucne tuberkuloze. Oko 60 % bolesnika je sa podrucja grada Beograda, 20% iz Niškog regiona, a ostali dolaze iz cele Srbije. Bolnica je solidno opremljena medicinskom tehnikom i opremom koja pomaže u dijagnostikovanju i lecenju pre svega tuberkuloze, drugih plucnih, kardiovaskularnih i ocnih oboljenja oboljenja. Mikrobiološka i biohemijska laboratorija pružaju usluge kako stacionarnim tako i ambulantnim pacijentima. Na Ozrenu danas radi 22 lekara razlicitih specijalnosti – 11 pneumoftiziologa 3 specijalista interne medicine, 2 oftalmologa, radiolog, fizijatar, mikrobiolog, specijalista medicinske biohemije, dok se dva lekara trenutno nalaze na specijalizaciji, – 55 medicinskih tehnicara, 2 rentgen tehnicara 8, fizioterapeuta i 16 laboranata.

 

SPECIJALNA BOLNICA SOKOBANJA
Specijalna bolnica "Sokobanja" je naucnonastavna baza pri Medicinskom fakultetu u Nišu i jedina je ustanova u Sokobanji koja ima odobrenje Ministarstva zdravlja za primenu prirodnih faktora u lecenju.Specijalna bolnica postiže znacajne uspehe u radu sa decom i odraslima zahvaljujuci korišcenju jedinstvene kombinacije lekovitih darova prirode i dostignuca moderne medicine. Opremljenost bolnice savremenim aparatima, narocito za ispitivanje plucne funkcije, laboratorije, rentgen kabinet, stacionarni deo sa odeljenjima za prevenciju, poluintenzivnu i intenzivnu negu, blok za respiratornu i opštu lokomotornu rehabilitaciju, kao i tim od 50 medicinskih radnika (35 lekara specijalista) omogucavaju brzo postavljanje dijagnoze i uspešan tretman.


INDIKACIJE:
- Bolesti disajnih organa kod dece i odraslih (bronhijalna astma, akutni hronicni bronhitis, bronhiektazije, emfizem, akutna i hronicna respiratorna insuficijencija, sinusit, druge ceste respiratorne infekcije i alergijske manifestacije - narocito kod dece).
- Reumaticne bolesti (reumatizam perifernih zglobova i kicmenog stuba, vanzglobni reumatizam itd.)
- Posttraumatska stanja (kontrakture, stanja posle distorzije, luksacije, preloma)
-Hronicna ginekološka oboljenja
- Neuralgije, radiokuliti, stanja posle povrede perifernih nerava, neuroze
- Lakši oblici Parkinsonove bolesti
- Stres sindrom i menadžerska bolest
- Psihicka i fizicka iscrpljenost
- Lakši oblici hipertenzije

 

Sokobanja je tokom cele godine mesto gde se održavaju brojne sportske, kulturne i turisticke manifestacije, kao što su "Prva harmonika Srbije i Crne Gore", Medunarodni salon ekološke karikature, umetnicka kolonija "Sokograd", "Zlatne ruke Sokobanje", "Sveti Jovan Biljober", "Banjsko kulturno leto" i druge.


Tokom letnje sezone postoji mogucnost kupanja na uredjenim kupalištima na reci Moravici, Bovanskom jezeru i veštackoj akumulaciji u klisuri Moravice, koje pruža uslove i za ribolov . 
Gosti Sokobanje imaju mogucnost za lov, s tim da se organizuju i specificne lovne ture, kao što su lov foto-aparatom i kamerom, lov sa branjem lekovitog bilja i lov sa boravkom i spavanjem u starim planinskim kucama.


U okolini Sokobanje se nalaze brojna izletišta. Šumskim i asfaltnim stazama se može dodi do Oštre Cuke, najvišeg vrha Ozrena (1.117 m). Ozrenskim stazama dolazi se do manastira Jermencic, "Tatomirovog grada" i Ozrenske pecine, duge 580 m. U blizini je vodopad Ripaljka, visine 11 m, koga gradi reka Gradašnica. U ozrenskim livadama sakriven je izvor "Đerdelez", poznat još u tursko doba. Planina Rtanj je poznata po lekovitom bilju. 
Kalinovica je izletište sa bukovom šumom, izvorom hladne vode i restoranom koji radi u letnjoj sezoni. Nedaleko od izletišta Lepterija nalaze se ostaci utvrdenja "Soko-grad". "Vrmadžanski grad" se nalazi 2 km od Rtnja, u blizini istoimenog jezera, koje je pogodno za riblolov.


Izvor reke Moravice se nalazi 15 km od Sokobanje, pravcem prema Knjaževcu i predstavlja jedinstven prirodni fenomon, jer reka nastaje od više izvora koji se ne mogu uociti. 
Sesalacka pecina se nalazi nedaleko od sela Sesalca, bogata je pecinskim nakitom i uredena je za posetioce.


Banja Jošanica se nalazi 16 km severozapadno od Sokobanje. Poznata je po izvorima lekovite vode i peloidu, koji pomažu u lecenju zapaljenja bubrega, peska i kamena u bubregu, hronicnog zapaljenja želuca, žucnih puteva i dvanaestopalacnog creva, oboljenja mokracnih kanala, šecerne bolesti, anemije, neuroze i kožnih bolesti.

 

 

VILA MILSA LUX

 

Vila Milsa Lux – Sokobanja (www.milsalux.com): jedinstvenim izgledom koji pleni, modernim i komfornim smeštajem, lepo uređenim dvorištem sa kafe – barom i otvorenim bazenom (4.5m x 8m, dubina 1.2m) sa ležaljkama i suncobranima, Vila Milsa Lux će učiniti Vaš boravak u Sokobanji prijatnim. Nalazi se na 800 m od mermernog šetališta, u blizini hotela “Moravica” i hotela “Sunce”. 

Vila raspolaže sa 12 studija i 4 apartmana za smeštaj dve, tri i četiri osobe. Svaki studio sadrži kuhinjski deo, kupatilo, terasu i kablovsku TV. Smeštajne jedinice su raspoređene na 3 nivoa: prizemlje, prvi i drugi sprat, a u potkrovlju se nalazi restoran za pansionsku ishranu. Veći deo kompleksa je pokriven bežičnim internetom. Gostima vile je na raspolaganju besplatan parking, korišćenje otvorenog bazena sa ležaljkama i suncobranima (besplatno korišćenje), kafe bar, tuš i toalet pored bazena, kao i dečja igraonica (2 ljuljaške, stoni tenis). Porodicama sa malom decom je na raspolaganju i krevetac, uz obaveznu najavu u agenciji pre početka usluge. Promena peškira je jednom u toku smene.

 

Cene su izražene u dinarima po osobi na bazi 7 punih pansiona/smene subotom

Period

Smeštaj

06.05.

03.06.

03.06.

01.07.

01.07.

26.08.

26.08.

30.09.

1/2 studio        
1/3 studio        
1/4 studio        
1/4 apartman        

 

POPUSTI ZA DECU:

 • Deca do 5 godina, u pratnji dve odrasle osobe, u zajedničkom ležaju, borave BESPLATNO  i nemaju obroke.
 • Deca od 5 do 10 godina starosti, u pratnji dve odrasle osobe, u zajedničkom ležaju ostvaruju 60 % popusta i imaju dečije obroke.
 • Deca do 10 godina starosti, u pratnji dve odrasle osobe, u sopstvenom ležaju ostvaruju 40 % popusta i imaju dečije obroke.
 • Dete do 10 godina starosti, u pratnji jedne odrasle osobe, ostvaruje 20 % popusta i imaju dečije obroke.

Doplate:

 • Doplata za jednokrevetnu sobu iznosi 70% cene dvokrevetnog studija.

Cena aranžmana obuhvata:

 • Smeštaj na bazi 7 noćenja
 • Ishranu na bazi punog pansiona (doručak, ručak i večera)
 • Korišćenje otvorenog bazena sa ležaljkama
 • Korišćenje WiFi interneta

Cena aranžmana ne obuhvata:

 • Boravišna taksa: odrasli 70 dinara dnevno po osobi, deca  7 – 15 godina 35 dinara i osiguranje 5 dinara po osobi dnevno (plaća se na recepciji).
 • Prevoz
 • Individualne troškove

 

 

 

 

WELLNESS CENTAR SOKO TERME

 

 

 

 Novootvoreni wellness centar “Soko Terme” u Sokobanji. Na samo 300 m od centra grada, u naselju poznatijem kao “Limun banja”, svoja vrata otvorio je garni hotel i wellness centar sagrađen u grčko-rimskom stilu. Svojim izgledom vratiće Vas kroz vekove i pokazati kako se nekada uživalo na dvoru. Elegantno i moderno opremljene superior sobe obećavaju Vam opuštajuće momente i odmor sa puno komfora. Svaka soba je sa kupatilom (TWC, fen), LCD TV, mini barom, sefom, telefonom i Wi-Fi internetom.


Usluga u garni hotelu je noćenje sa doručkom. Standard kvaliteta soba može zadovoljiti i goste sa najistančanijim ukusom.

 

Restoran je sa raznovrsnom gastronomskom ponudom. Pored specijaliteta inostrane kao i tradicionalne srpske kuhinje neponovljivog ukusa, domaćih i stranih pića, preporučujemo Vam domaća vina iz podruma porodice Milojević.

 

Luksuzno opremljen wellness centar urađen je po najvišim svetskim standardima. Za sve goste željne rekreacije, poboljšanja kvaliteta života, zdravlja i opšteg stanja duha i tela, na raspolaganju su bazeni sa toplom banjskom vodom (39°C) koji rade tokom cele godine, kao i brojni prateći sadržaji:

 

finska sauna, parno kupatilo, tursko kupatilo, slana soba, jaccuzzi,
Kozmetički salon (pedikir, manikir, depilacija...),
fizioterapeutski blok (razne vrste masaža - relaks, aroma, kraljevska, sportska, tajlandska, turska...)
Garra Rufa ribice (“Doctor Fish” piling ribicama koje ugodno utiču na zdravu i isto tako na obolelu kožu),
fitness i mini teretana...

 

Superior sobe sadrže: kupatilo (fenTWC),“francuski“ ležaj (200cm x160cm)ili dva odvojena singl ležaja, LCD TV sa kablovskim programom, A/C, telefon, mini bar, sef, wi-fi internet, mogućnost jedne fotelje na razvlačenje.

 

Deluxe soba sa kaminom “Kupidon“ (za 2 do 4 osobe) sadrži: kupatilo(TWC, jacuzzi,fen), “francuski“ ležaj (200cm x160cm), garnituru na razvlačenje, kamin sa ložištem, LCD TV sa kablovskim programom, A/C, telefon, mini bar, sef, wi-fi internet i terasu sa pogledom na grad.

 

Deluxe soba „Aqua“ (za 2 do 4 osobe) sadrži: kupatilo (TWC, fen), “francuski“ ležaj (200cm x160cm), garnituru na razvlačenje, akvarijum sa ribicama, LCD TV sa kablovskim programom, A/C, telefon, mini bar, sef, wi-fi internet.

 

Cene su izražene po osobi dnevno na bazi noćenja sa doručkom

Usluga Superior soba Deluxe soba "Kupidon" Deluxe soba "Aqua"
Usluga ND  3.500 5.500 5.500
Usluga ND po osobi-vikendom 4.000 6.000 6.000
ND po osobi za 6 noćenja i više 3000 5.000 5.000
ND po osobi za 6 noćenja i više vikendom 3.500 5.500 5.500


CENA UKLJUČUJE:

Uslugu na bazi noćenja sa doručkom;
Pristup i i neograničeno korišćenje wellness sadržaja(slana soba, parno kupatilo, tuševi sa banjskom vodom, sauna, tropske kiše, fitness centar), kao i neograničeno korišćenje bazena sa termomineralnom vodama. Radno vreme wellness centra za goste garni hotela je svakog dana od 08:00h do21:00h. Gost je u obavezi da nosi specijalnu narukvicu tokom čitavog boravka u garni hotelu.

 

CENA NE UKLJUČUJE:

Boravišnu taksu 70 din.(dnevno po osobi) osiguranje 10 din (dnevno po osobi) i jednu prijavu/odjavu u iznosu od 10 dinara. Po odluci SO Sokobanja, BTO plaćaju svi stariji od 15 godina, a deca od 7 do 15 godina plaćaju 50% cene BTO. Osobe sa invaliditetom, strani državljani koji su po međunarodnim konvencijama i sporazumima oslobođeni plaćanja takse, kao i lica koja neprekidno borave u objektu za smeštaj duže od 30 dana oslobođeni su plaćanja boravišne takse;
Korišćenje bade-mantila 500,00 din.
Ostale individualne troškove.

 

POPUSTI ZA DECU:

Deca do 5 godina – BESPLATNO (noćenje i korišćenje bazena), u pratnji dve odrasle (plative) osobe, u zajedničkom ležaju i nemaju ishranu u garni hotelu.
Deca od 0 do 5godina imaju 50% popusta na smeštaj, u pratnji jedne ili dve odrasle (plative) osobe, u sopstvenom ležaju i imaju doručak
Deca od 5 do 12 godina imaju 30% popusta na smeštaj, u pratnji jedne ili dve odrasle (plative) osobe, u posebnom ležaju i imaju doručak
Roditelj je dužan da pokaže zdravstvenu knjižicu deteta.

 


HOTEL "ZDRAVLJAK" *** 

 

  Nalazi se u centru Sokobanje. U sklopu hotela su: restoran, aperitiv bar, TV sala, kongresna sala (210 sedišta), automatska kuglana i streljana, automati za igru na srecu, bilijar, stoni tenis, dva zatvorena bazena sa tremalnom vodom. Pored hotela su teniski tereni, fudbalsko i košarkaška igrališta pogodna za pripreme sportisita.

U renovirani deo apartmani sadrže tv,frižider i terasu.

 

Cene su izražene na bazi punog pansiona po osobi dnevno

Smeštaj 1/2 soba 1/2+1 soba 1/1 soba Apartman
Usluga PA PA PA PA
Standardni deo        
Renovirani deo        
Renovirani deo klima        

 

Cena za apartman je izražena po apartmanu.

Deca do 3 godine – usluga samo smeštaj imaju besplatan boravak
Deca do 10 godina u posebnom ležaju plaćaju 70% cene pansiona u 1/2 sobi
Boraviša taksa - 70 dinara - odrasli,deca 7 - 15 godina - 35 dinara - po odluci SO Sokobanja
Osiguranje - 10 dinara dnevno
Deca do 10 godina u zajedničkom ležaju plaćaju 50% cene pansiona u 1/2 sobi

 

HOTEL "TURIST" *** 

 

 

Nalazi se u strogom centru Sokobanje, na "mermeru". Svaka soba je opremljena satelitsko-kablovskom televizijom. Prijatna terasa aperitiv bara je na samom šetalištu. Sala u sklopu hotela broji 300 mesta i pogodna je za organizovanje raznih svecanosti.

 

Cene su izražene na bazi punog pansiona po osobi dnevno

Smeštaj 1/2 soba 1/2+1 soba 1/1 soba Apartman
Usluga PA PA PA PA
Standard        

 

Cena za apartman je izražena po apartmanu.

Deca do 3 godine – usluga samo smeštaj imaju besplatan boravak 

Deca do 10 godina u posebnom ležaju plaćaju 70% cene pansiona u 1/2 sobi 
Boraviša taksa - 70 dinara - odrasli,deca 7 - 15 godina - 35 dinara - po odluci SO Sokobanja
Osiguranje - 10 dinara dnevno 
Deca do 10 godina u zajedničkom ležaju plaćaju 50% cene pansiona u 1/2 sobi


HOTEL "MORAVICA" *** 


Nalazi se na prelepom vidikovcu Iznad Sokobanje. Raspolaže kongresnom dvoranom, nacionalnim restoranom, letnjim terasama, teretanom, sportskim terenima. U ovom hotelu cesto je odsedao poznati nobelovac Ivo Andric tako da se hotel ponosi njegovom spomen sobom.

 

Cene su izražene po osobi dnevno,osim za apartman gde je cena za dve osobe

 Smeštaj Standard Soba (klima,TV)
1/2 apartman ND    
1/2 apartman PP    
1/2 apartman PA    
1/1 soba ND    
1/1 soba PP    
1/1 soba PA    
1/2 soba francuski ležaj ND    
1/2 soba francuski ležaj PP    
1/2 soba francuski ležaj PA    
1/2 soba ND    
1/2 soba PP    
1/2 soba PA    
1/3 soba ND    
1/3 soba PP    
1/3 soba PA    

 

CENA PANSIONA ZA DECU DO 10 GODINA
1.Deca do tri godine imaju besplatan boravak.
2.Deca od 3-10 godina plaćaju 50 % od cena usluga.
3.Deca od 7-15 godina plaćaju 50% od boravišne takse.

 

BORAVIŠNA TAKSA-(dnevno po osobi).......... 70,00
OSIGURANJE (dnevno po osobi)…….... 15,00
(Hotel zadržava pravo promene BT na dan korišćenja usluga,po odluci SO)

NAPOMENA:Pansionske usluge se pružaju za period duži od tri dana, za period
ispod tri dana pansion se uvećava za 20 %.

 

 

HOTEL "SUNCE" *** 

 

Na samoj obali reke Moravice, okružen zelenilom, nalazi se hotel "Sunce". Raspolaže restoranom, nocnim klubom, salama podesnim za seminare i savetovanja, letnjim terasama, TV salom, teretanom, saunom, zatvorenim bazenom...

 

Cene su izražene po osobi dnevno,osim za apartman gde je cena za dve osobe

Smeštaj 1/1 app 1/2 app 1/1 soba 1/2 soba
Klasični deo        
Novi deo        

 

Deca do 3 godine imaju besplatan boravak.
Deca od 3 do 10 godina, ukoliko koriste zajednički ležaj plaćaju 50% od cene pansiona, u suprotnom plaćaju 70% od cene punog pansiona
Boravišna taksa, prijava, odjava i osiguranje - 80,oo dinara po osobi dnevno

 

 

HOTEL "BANJICA" 

Nalazi se iznad banjskog parka, u kanjonu reke Moravice, izolovano od saobracaja i buke. U podnožju su atraktivne banjske plaže, a stazom zdravlja se može odšetati do izletišta Lepterija i starog Sokograda. Objekat raspolaže letnjom baštom, restoranima sa pogledom na kanjon reke, salom za zabavu, zdravstevnom službom za dijagnostiku i terapiju oboljenja pluca i disajnih puteva, oboljenja lokomotornog aparata, lakših nervnih oboljenja... Dodite i uverite se u najatraktivniji ambijent i atmosferu. 

U okviru Specijalne bolnice "Sokobanja" postoji bazen sa termalnom vodom, teretana, sala za male sportove i teren za mali fudbal. Gosti Sokobanje imaju mogucnost šetnje prostranim i lepo uredenim parkom.

 

Cene su izražene po osobi dnevno

Smeštaj  1/2,1/3 sobe
Odmor i rekreacija  
Osnovni BO dan  
Kompletan BO dan  
Deca do 11 godina.  

 

BT nije uključena u cenu i iznosi 90 dinara dnevno za odrasle i 45 dinara za decu od 7-15.g.

Doplata za apartman i jednokrevetnu sobu je 1.100 dinara dnevno po osobi. Deca do 4 god. besplatno.

 

1.Odmor i rekreacija:
• smeštaj u konfornim 1/2 i 1/3 sobama (kupatilo, telefon, SAT TV i Wireless internet i terasa);
• tri bogata i raznovrsna obroka - doručak švedski sto (obavezno etno i dijetalno jelo svakog dana);
• pešačke izlete sa našim rekreatorima i vodičima (Borići, Vidikovac Popovica, Lepterija, Sokograd...);
• jedan izlet sa koktelom na izletištu;
• korišćenje naših osvetljenih sportskih terena;
• zdravstveni nadzor sve vreme boravka.2. Osnovni Bo. dan, pored navedenog, uključuje i:
- preglede lekara i dijagnostiku: ekg, spirometrija, merenje šećera i pritiska...
- 2 terapije po dogovoru sa lekarom - zavisno od dijagnoze i preporuke:

• inhalacije prirodne i sa lekom,
• drenaža bronha, vežbe disanja...
• kompletna fizikalna terapija: dijadinamik, ultrazvuk, magnet, bioptron lampa, parafin, KTD, soluks lampa, galvanizacija, ultrasonoforeza, laser, elektroforeza, kineziterapija, krio terapija...
• kombinovana fizikalna i hidroterapija;
• kupanje u termomineralnoj vodi, medikamentozna terapija.

 

3. Kompletan Bo dan uključuje sve navedeno, ali bez ograničenja u broju terapija!

 

Način plaćanja:

 

Prilikom rezervacije 30% avansa, ostatak 10 dana pre polaska gotovinski, uplatom na žiro račun agencije, čekovima građana uz uvećanje 2% na mesečnom nivou.

 

Uz ovaj program važe opšti uslovi agencije Bg Lucky travel.

 

 

 

 

 

011/22-82-051

065/22-82-051

Radno vreme od 09 do 19h
Subotom od 09 do 15h

bglucky@gmail.com

bglucky07@open.telekom.rs

VIBER: 065/22-82-051

bonitetna

logo
 

 

WizzAir Prodaja Avionskih Karata
Najnovije Vesti Blog iz Turizma
iznajmljivanje autobusa
putno osiguranje

bglucky travel agencija
Putem Skypa

Ukupno: 1523

Danas: 192

Juče: 1331